Finlaysonin vanha tehdas

Rakennussuojelulailla suojeltu Finlaysonin vanha tehdas on poikkeuksellisen hyvin säilynyt vaiheittain rakennettu teollinen kokonaisuus. Arvokkain osa kokonaisuutta on arkkitehti Carl Lezzigin suunnittelema ns. kuusivooninkinen, joka valmistui 1838. Rakennus on pohjoismaiden ensimmäinen moderni teollisuusrakennus ja sen alkuperäisyysaste on poikkeuksellisen korkea. Rakennuksessa käytettiin valurautapilareita ensimmäistä kertaa pohjoismaissa.
Rakennuksen uniikki luonne johti poikkeavaan korjaustapaan. Haasteena oli ainutlaatuisen teollisuustilan saattaminen toimivaksi nykyaikaiseksi tilaksi sen rakennushistorialliset arvot säilyttäen. Rakennus restauroitiin kiinteässä yhteistyössä museoviraston kanssa ja varusteltiin nykyaikaisella talotekniikalla. Talolle haettiin käyttäjät vasta korjaustyön valmistumisen jälkeen. Korjaustyö alkoi 1999 ja saatiin päätökseen 2005.


Tiloissa toimii tai on toiminut taidemuseo, mediamuseo, tekstiilityön museo, lastenteatteri ja toimintakeskus. Ylimmät kerrokset ovat toimisto- ja kokoustilakäytössä.


Suunnittelu käsitti myös Vanhan tehtaan edessä olevan Väinö Linnan aukion kunnostamisen ja uudisrakennuksen suunnittelun.