Pispalan koulu

Pispalan koulu on Pispalanharjun maiseman itseoikeutettu dominantti ja maisemallinen kohokohta, joka erottuu kauas ympäristöönsä nousten valkoisena rapattuna kuutiona alueen puisten pientalojen yläpuolelle.  Koulun vanhin osa valmistui vuonna 1915 (suunn. Heikki Tiitola).  Ensimmäinen pienempi laajennus toteutettiin vuonna 1922 ja toinen kattavampi vuonna 1943 (Bertel Strömmer). Tällöin rakennus sai nykyisen ilmeensä, kun rakennusta korotettiin kerroksella ja rakennettiin alarinteeseen uusi matala siipirakennus.  

Pispalan koulu on luokiteltu rakennustaiteellisesti, maisemallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittäväksi rakennukseksi (RMII). Rakennus ja piha on merkitty asemakaavaan suojelumerkinnöillä sr-18 ja sk-piha.  

Täydellinen peruskorjaus käsitti rakennus- ja  LVIS-teknisiä toimenpiteitä koulun ilmanvaihdon, rakenteiden kunnon ja energiatehokkuuden sekä esteettömyyden parantamiseksi. Näitä olivat mm. taloteknisten järjestelmien uusiminen, julkisivurappauksen ja ikkunoiden sekä ulko-ovien uusiminen, vesikatteen ja vesikattorakenteiden uusiminen, välipohjarakenteiden epäpuhtauksien poistaminen sekä hissien asentaminen. Lisäksi tehtiin tilamuutoksia toiminnallisuuden parantamiseksi.